U Lhotovcov sa miešajú tradície s exotikou: Ako berie naše zvyky Helin africký manžel?

Multikultúrne manželstvo pomohlo obom stranám.

Hela a Miro Lhotovci sú známi obrovským talentom a prepracovanou modernou kuchyňou, ktorá lahodí nielen žalúdku, ale i oku, pretože pozostáva z tých najlepších špecialít. Inak to nie je ani počas Vianoc. Jedinou výnimkou je Štedrý deň, ktorý sa nesie v znamení klasických jedál, podobne ako u zvyšku národa. Samozrejme, nechýbajú ani vianočné tradície ako prekrojenie jabĺčka, odloženie šupinky pre šťastie či jedenie oblátky s medom.

Napriek tomu, že Helin manžel je pôvodom z Afriky, v spoločnej domácnosti nemal s našimi tradíciami najmenší problém. „Manžel sa prispôsobil, chutí mu veľmi kapustnica a miluje aj zemiakový šalát. Na ostatné sa tiež prispôsobil a nemá žiaden problém,“ hovorí Hela. V Afrike podľa nej jedia aj na Vianoce to isté, čo počas všedných dní. „Rodina sa zíde, vymieňajú si darčeky. Skôr je to o tom, že sa zhovárajú dlho do noci,“ prezrádza úspešná kuchárka a knižná autorka.

Hela teda predsa niečo pochytila aj od manžela, keďže aj oni sa na Vianoce rozprávajú do skorých ranných hodín. Platí teda to, že prvá polovica Štedrého dňa sa nesie v znamení klasických slovenských stresov a vianočného zhonu a tá druhá zas v „africkej“ uvoľnenej atmosfére, keď sa všetci tešia na darčeky. „Odmalička im zvyknem vyrábať rôzne prekvapenia, ktoré im zavesím na stromček,“ prezrádza Hela.

Vo vianočnom špeciáli si Lhotovci pripravili špeciálne drinky, ktoré nás príjemne prekvapili a poniektorých aj zahriali. Tie však v skutočnosti podávajú až na Silvestra, na Vianoce si skôr pripijú špeciálnymi vínami. Pozrite si naše video s milým vianočným prianím, ktoré Hela adresovala Mirovi.