Dobré víno sa pozná po nose, nie po litroch: Z každého laika môže byť skúsený somelier!

Ako ste na tom vy?

Sú odborníkmi na víno, ale i zdravú stravu, preto si vytvárajú najmä vlastné recepty. A presne takých súťažiacich, ako je Janette so synom Júliusom v Mojej mame potrebujeme. Dnes budú variť originálny recept s panenkou, kozím syrom a výraznou chuťou cvikle. Na túto zdravú zeleninu sa Janette naučila po tom, čo jej diagnostikovali vrodenú chorobu. Keď dostala trombózu a arteosklerózu ciev na mozgu, vrhla sa na zdravú stravu a každý deň začala jesť cviklu v najrôznejších podobách. „Okrem toho sú dobré šťavy z čistej arónie, čo je však problém zohnať na Slovensku. Dobré je tiež nejesť žiadne vyprážané, mastné jedlá. A kozí syr je tiež výborný a robí telu dobre,“ prezrádza Janette.

Dnešní súťažiaci sa však nerozumejú len dobrému a zdravému jedlu, ale najmä dobrému a kvalitnému vínu. Janette je totiž somelierkou. „Môj drahý vymyslel, že budeme obchodovať s drahým vínom z Talianska. Ja som však povedala, že to nebude jednoduché, hoci som k tomu mala pozitívny vzťah,“ spomína somelierka na svoje prvé začiatky v brandži. Pred samotným obchodovaním sa rozhodla, že ako laik sa o ňom dozvie čo najviac. Dôležité bolo v prvom rade to, aby vedela kúpiť skutočne dobré víno a na druhej strane zas predávať víno, o ktorom vie všetko.

Na svoje prvé degustácie vína však tiež spomína s úsmevom. Keď videla, ako ostatní víno ovoniavajú a hneď vedeli, o akú odrodu ide, neverila vlastným očiam. Najprv sa síce bála, že kým začne obchodovať, tak sa z nej stane alkoholik, no opak bol pravdou. „Nemusela som sa prepiť, sú to vône, ktoré človek každý deň stretáva a má to uložené v mozgu. Ľudia sa naučia hľadať vône a chute, ktoré poznajú z kuchyne. Vyzerá to zložito, ale je to jednoduché. Cvik nie je v pití, ale vo vôni,“ búra predsudky skúsená somelierka.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!