Vianoce u Habovcov sú o pokore a tradíciách: Takto vyzerá náš Štedrý deň

Špeciality tentokrát vystrieda klasika.

Vo väčšine slovenských rodín dnes zavládne pravá vianočná atmosféra podľa vlastných zvykov a tradícií. Inak to nebude ani u najznámejšej rodiny z Moje mamy – Habovcov. Vilo s Dávidom si už svoju televíznu Štedrú večeru zažili v sobotu vo vianočnom špeciáli, no tá reálna ich ešte len čaká. Ako nám prezradili všetci traja členovia rodiny, Štedrý deň u Habovcov je založený viac-menej na klasike. „Ráno vstaneme, až do večere máme pôst. Niečo sa pripraví, ideme sa popozerať do mesta. Dávid sa chodí korčuľovať, ešte niečo dokupujeme, keďže sa vždycky niečo zabudne. Potom sa od jednej pripravuje večera, tam sa zapájame všetci traja. Dávida najviac baví zdobenie stola. No samozrejme aj pomáha v kuchyni,“ prezrádzajú Habovci.

Šikovní rekordmani sa V Mojej mame preslávili modernou gastronómiou a netradičnými receptami. Doma ich však nečakajú žiadne špeciality, ale slovenská klasika. „Najčastejšie sa varí šošovicová polievka s opraženou cibuľou, ryba, majonézový alebo cibuľový šalát. Oblátky s medom. Po jedle pozeráme televízor alebo jeme zákusok. Naposledy sme boli na polnočnej omši. Viac-menej je to o uzavretom kruhu,“ hovoria šikovní kuchári. 

Hoci sa z nich medzičasom stali celoslovensky známe osoby, ani tento rok nebude iný. „My sme v prvom rade ostali ľuďmi, nezostali sme hyenami ani ničím podobným,“ zdôrazňujú Habovci. Veľkým momentom vo vianočnom špeciáli však pre nich bol aj príchod ďalších legiend – Hetešovcov: „Potešilo to, aj oni sú len obyčajní ľudia ako my, napriek tomu, že ich vykresľujú ako obludy. Oni to začali a posunuli to niekam ďalej.“ Vilo obrovsky ocenil aj Jožkovu hru na akordeón. „Môj otec bol hudobník, keď zahral Tichú noc, mal som slzy v očiach,“ uzatvára Vilo svoje príjemné vianočné rozprávanie.