Profi mäsiarka rozpozná kvalitu aj poslepiačky: Akému mäsu by sme sa mali vyhnúť?

Lákavá cena môže byť veľkým rizikom.

Mojej mame momentálne súťažia skvelé kuchárky Mária a Iveta Kovácsyové. Po víťaznom teľacom viedenskom rezni a kuracom perkelte ich dnes uvidíme už v treťom dueli. Mama Iveta má však v súťaži ako vyučená mäsiarka obrovskú výhodu. So žiadnym mäsom nemá najmenší problém a spracovať ho dokáže aj poslepiačky. Ako veľkej odborníčky, ktorá donedávna pracovala aj v najväčšom bratislavskom mäsiarstve, sme sa jej spýtali na rozdiely medzi kvalitným a nekvalitným mäsom. „Kvalitu mäsa rozpoznáme na prvý pohľad najmä podľa farby a potom podľa veľkosti. Pri hovädzom mäse by mala byť farba čo najbledšia, pri teľacom a bravčovom zas úplne ružovučká. Nemôže byť červené alebo hnedé,“ vysvetľuje mäsiarka Iveta. Iná farba už svedčí o starom či príliš odstátom mäse.

Každý kupujúci by sa mal zamerať nielen na kvalitu, ale aj na jeho pôvod, ktorý je uvedený na obale. Mäso pochybnej kvality sa často dovážalo najmä z Poľska. Cena nás síce môže lákať, no za cenu určitého rizika. „Hlavne kurence sú z Poľska. Myslím, že stále sa to sem vozí a prebaľuje sa to u nás. To mäso je obrovské. Keď kúpite jedno prso polkilové, tak to je určite poľské. Napichajú to, alebo je to prirýchlo vychované,“ hovorí skúsená mäsiarka, ktorej rukami už prešli tony mäsa. Na chuť kuraťa však výrazne vplýva aj to, či hydinu chovali v klietkovom chove alebo žila v prirodzenom výbehu.

Za rizikové považuje aj balené mäso v supermarketoch, pri ktorom nikdy neviete, koľkokrát bolo prebaľované a ako dlho už na pulte stojí. Podľa Ivety sa na Slovensku nakupuje najviac práve kuracie a bravčové mäso. Len málokto si totiž dovolí napríklad teľacie, ktorého cena sa môže vyšplhať až na 20 eur.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja s Kovácsyovcami dnes o 17:55 na JOJke!