Rozdiely medzi nami a Srbmi sú priepastné: V čom by sme si z nich mali brať príklad?

Naším vzorom nemusia byť len ich recepty.

Po troch mesiacoch a vážnom krvavom zranení prostredníka sa vrátil Adrián s mamou Janou do Mojej mamy na reparát. Keďže vtedy práve kvôli zraneniu dopadla ich plieskavica katastrofálne, dali sme im zaslúženú druhú šancu a dokonca aj ten istý recept. Porazili skúsené dievčatá Kovácsyové a dnes večer sa tak s nimi stretneme opäť. To, že obaja milujú práve srbskú kuchyňu, nie je žiadna náhoda. Adriánov otec a Janin bývalý muž je Srb a istý čas tam spolu aj žili ako rodina. Preto nás zaujímalo, v čom je srbská kuchyňa iná od tej našej a čo by sme sa od nich ešte mali priučiť. „Oni sú veľmi mäsoví a vo veľkom jedia aj zeleninu a syry. Nič z toho však nemajú chemicky upravované,“ hovorí mama Jana.

Srbsko, samozrejme, výrazne ovplyvnilo aj ich domácu kuchyňu. Keď je to možné, snažia sa pripravovať aj rôzne špecialitky. „Srbské robíme na grile alebo vonku. Srbi väčšinou grilujú, tu sa to však nedá, je to tu len taká imitácia. Keď Srb uvidí, že k ich jedlám dávame ako prílohu zemiaky namiesto pečiva, bude sa nám smiať. Ich recepty robíme zle, pretože už samotné mäsá a šaláty sú dosť silné,“ vysvetľuje temperamentná súťažiaca. V minulosti ukázala ich rodina svoj kuchársky talent aj vo vlastných reštauráciách. „Najskôr to bol jachting klub, kde sa varili čerstvo ulovené ryby. Potom sme mali ‚pubík‛, kde sa varili plieskavice a väčšinou len minútky,“ hovorí pani Jana a zároveň priznáva, že keby nemala problém s mužom, dodnes by zostala v Srbsku. Doteraz nedokáže pochopiť rozdiely medzi tamojšími a slovenskými rodinami . „Ženy, ktoré robia za 160 eur, majú doma úplne všetko. Funguje tam výmenný obchod. Mali by sme si od nich brať príklad aj zo súdržnosti,“ uzatvára temperamentná pani Jana. 

Sledujte Adriána Patakyho a jeho mamu Janu Markovič v premiérovej epizóde Moja mama varí lepšie ako tvoja aj dnes o 17:55 na JOJke!